PDA

View Full Version : Alapozásifjtartibor
2011.05.25., 06:32
Vasárnap ki lett tűzve a ház és kész lett a vasalás is. Ma jön a markolós ásni, és elhordani a földet a telek szélére.
Holnap 11-re jön a mixer és a pumpa, kiöntjük talajszintig, pénteken zsaluzás, és szombaton felhozzuk a betont -0,38-ra, ez már kézi keverés lesz.


Sokat gondolkodtam a lefolyó hálózaton is.
Jelenlegi terv
A kémény esetleges kondenzvizét a kandalló levegő csövén vezetem ki, ennek az oka: -állítólag nem nagyon van víz, és a szifon is kiszáradna.
Konyhából kifelé vezetem a szennyvizet, nem viszem át a házon, inkább kint lefektetek a ház mellett egy gyűjtő gerincet, ha valami gond van, nem kellemes két vasalt betont feltörni.
A lenti wc-zuhanyzóból egyértelműen megy ki a szennyvíz a wc-től, ebbe csatlakozik a zuhanyzó is.
Fenti fürdőből lefelé jön a szennyvíz a lenti wc-zuhanyzóba, ahol belecsatlakozik a mosdókagyló és a bidé, majd ez belecsatlakozik a wc szennyvízcsövébe és ki.

Áramnak egy védőcső lesz berakva a betonba, víznek (90/75mm) egy, kütvíz és esővíz (90/75mm) egy, SEWT (90/75mm) egy cső.

kék: kandalló levegő cső +kondenzvíz kivezető cső 125mm
barna: szennyvíz gyűjtő cső
piros: szennyvíz belső cső
rózsaszín: sewt védőcső
világoskék: ví védőcsövek
lila: áram védőcső

ifjtartibor
2011.06.01., 09:28
Az alap szerda este ki lett ásva és elhordva a föld 3 óra alatt, 44m 1,1-1,3 m, 1,1m-t akartam, de valahol kicsit lejjebb markolt a gép.

Csütörtök reggel szét lett hordva a betont, 11-re jött a pumpa és a beton, 1-re kész lett az alap, vasalás belerakva felső harmadba. a tervezett 15 m3 helyett 19 m3 beton kellett (nagyobb mélység miatt)
Volt egy kis probléma, mivel a víz kb 105 cm körül volt, így ahogy töltődött az árok, jött a víz, ezért ásva lett egy elvezető "csatornát", azon el tudott folyni.

Pénteken ki lett zsaluzva és szintezve a -0,38m-es szint kb 5 óra alatt. Szombaton ebéd utánra ki lett betonozva, utána locsolás.

ifjtartibor
2011.06.09., 10:06
A napokban bekerültek az alapba a víz, esővíz, kútvíz, sewt védőcsövei (az alap öntésekor lett berakva nagyobb cső, ebbe lett berakva a cső), kész lett a szennyvíz fővezeték, és a kandalló levegő csöve is.
Ezután jött a sóder, amit egy délután alatt bekerült az alap közé, ami aztán döngölőbékával be lett tömörítve.
A zsaluzás kész lett tegnap este. Ma jöhet a vasháló be, és a válaszfalak alá még vas erősítés.
Szombaton reggel jön a beton, és kértem pumpát is, úgy egyszerűbb lesz.

neo1982
2011.06.09., 13:12
Gondolom te már utána jártál, hogy az ilyen saját kivitelezős építkezésnél mi re kell figyelni. A hivatalos dolgokra gondolok, felelős műszaki vezető/műszaki ellenőr kell-e szakáganként stb. ?

ifjtartibor
2011.06.09., 13:42
Felelős műszaki vezető van, és generálkivitelező vállalkozó csinálja.

Gabor
2012.01.06., 18:12
Ha jól emlékszem más topikokban említetted, hogy sok mindent magatoknak csináltok, ez akkor azt jelenti, hogy a generál-kivitelező valamilyen módon befogadja a ti általatok elvégzett munkát? Gondolok itt arra, hogy hogyan kerül be pl. hivatalosan az építési naplóba? Illetve hogy egy esetleges ellnőrzéskor nem volt/lesz-e ebből gondotok?
Én most kicsit elbizonytalanodtam, mert sok helyről hallottam, hogy a saját kivitelezést nagyon nehéz 'papírozni', és nem is tudom, hogy ez a valóságban hogyan történik, ezért is kérdezem.

ifjtartibor
2012.01.09., 07:56
A generálkivitelező csinál mindent, nem létezik már saját erős kivitelezés.

Andreas S.
2012.01.09., 10:21
Csak hogy egyértelmű legyen a dolog: szerkezetépítési (építési engedélyhez kötött) munkákhoz kell kivitelező. Építtetőként jogosult vagy az építkezésen tartózkodni és ott bármit csinálni, más kérdés, hogy a gyakorlatban nem lesz kivitelező, aki bevállalja a munkát, ha közben belekontárkodsz. Tehát pl. falazási munkáknál max. annyit tehetsz, hogy felajánlod magad ingyenes segédmunkaerőként, cserébe talán enged a munkadíjából.
Nem szerkezetépítési munkáknál - felelős műszaki vezető felügyelete mellett - azt csinálsz, amit akarsz: vakolhatsz, burkolhatsz, festhetsz...

cipetum
2012.01.09., 14:11
Építtetőként jogosult vagy az építkezésen tartózkodni és ott bármit csinálni...
Azért ezt pontosítanám. Mezei építtetőként tutira nem falazhatsz. De nem azért, mert a kivitelezőnek ez fájna (persze fáj, hiszen ő vállalja a felelősséget, ő megy a sittre, ha valakire rádől a falad), hanem mert nem vagy kőműves, azaz nincs róla papírod, hogy tudsz falazni. Azt pedig kérik az ellenőrzésen.
Még a segítő családtagok közreműködését is eléggé megnehezítették az utóbbi időben. De ÁLLÍTÓLAG mindent meg lehet oldani. ;)

Gabor
2012.01.09., 16:01
Nem is falazásra gondoltam :) Ha már az épület szerkezetkész, tető a helyén, akkor sok mindent el lehet végezni. Erre írjátok, hogy ehhez kell a femü. Tehát szerződök egy vállalkozóval, hogy szerkezetkészre építse a házat, majd utána az egyes munkafolyamatokat már megcsinálhatom magamnak(család/barátok) + kiadom további vállalkozóknak, amit nem csinálunk magunk. Ekkor csak az a gond, hogy ezt csak ÁLLÍTÓLAG lehet megoldani :)

Andreas S.
2012.01.09., 17:09
Azért ezt pontosítanám. Mezei építtetőként tutira nem falazhatsz. Igaz, félreérthetően fogalmaztam. Javítva: Ne fogd a kőműveskanalat a kezedben, de a habarcsot keverheted, a téglát a kőműves kezébe adhatod stb... :)


Nem is falazásra gondoltam :) Ha már az épület szerkezetkész, tető a helyén, akkor sok mindent el lehet végezni. Erre írjátok, hogy ehhez kell a femü. Tehát szerződök egy vállalkozóval, hogy szerkezetkészre építse a házat, majd utána az egyes munkafolyamatokat már megcsinálhatom magamnak(család/barátok) + kiadom további vállalkozóknak, amit nem csinálunk magunk. Ekkor csak az a gond, hogy ezt csak ÁLLÍTÓLAG lehet megoldani :)
Nincs állítólag/nem állítólag, van egy kormányrendelet: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900191.KOR

Ha találsz benne számodra megfelelő megoldásokat (kiskapukat), azokat jogszerűen használhatod. Vannak mindig hivatalnokok, akik saját szájuk íze szerint próbálják alkalmazni a szabályokat (pl. a héten leálltam autóval az Állami Számvevőszék elé a várakozni tilos tábla hatálya alá, rohan oda a rendőr, hogy itt nem szabad megállni, erre én: de hát csak várakozni tilos tábla van, 3 percig állok itt és maradok az autóban, erre ő: a tábla tényleg várakozni tilos, de a gyakorlatban nem szabad megállni, erre én: akkor cseréljék le a táblát megállni tilosra, és maradtam a helyemen), de a főszabály: ami nincs tiltva, azt szabad :)

weeber
2012.01.09., 19:40
Gyakorlatilag nincs olyan vállalkozó, aki ma betartja az előírásokat. Ha bárkit megbízol, akkor csak az a különbség, hogy kifizetsz egy rakás pénzt azért, hogy ne te, hanem más szegje meg az őrült kormányrendeletek sokaságát. Olcsóbb kifizetni az elméletileg lehetséges büntetést ennél.... -felakasztani meg nem fognak ne félj.

dardan
2013.06.16., 20:06
Szia! Abban az utcában vettünk telket, ahol ti is építkeztek. Érdeklődnék, hogy ti a generál kivitelezést, hogy oldottátok meg? Ha esetleg tudnák ez ügyben telefonon vagy személyesen beszélni, akkor azt megköszönném!
Email címem: darcozid@freemail.hu